Lambert Blonk Assurantiën

Gaat jouw kind dit jaar op kamers?
15 Mei 2017
Zodra je kind op kamers gaat, staat hij of zij op eigen benen, maar hulp is welkom. Waar moet je financieel gezien aan denken?n Kinderen die op kamers gaan zijn nog beperkt meeverzekerd op de verzekeringen van de ouders, maar dat geldt zeker niet voor alle risico’s. Wat je echt niet moet vergeten, lichten we hieronder toe.

Inboedelverzekering – Ook als hij of zij weinig van waarde heeft

Er wordt weleens getwijfeld over de noodzaak van een inboedelverzekering voor een uitwonend kind. Vaak bestaat de inboedel uit tweedehands spullen met per stuk maar een geringe waarde. Toch maken veel kleine bedragen ook een groot bedrag. Denk hierbij ook aan de laptop, telefoon, kleding en sieraden. Om alle spullen te vervangen zit je al gauw op 10.000 tot 15.000 euro of zelfs nog meer. Daar komt nog bij dat studenten gemiddeld een grotere kans hebben op bijvoorbeeld brand. Win wel advies in. Kamerverhuur moet bijvoorbeeld anders verzekerd worden.

Let op het verzekeren van de aansprakelijkheid

In de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren kunnen ook uitwonende kinderen meeverzekerd zijn. Ga er niet zonder meer vanuit. Verzekeraars hebben namelijk verschillende eisen waar aan moet worden voldaan. De dekking voor uitwonende kinderen bestaat bijvoorbeeld maximaal tot de zoon of dochter 27 jaar oud is. Het is een nuttige verzekering. Door een klein inschattingsfoutje kun je iemand zwaar lichamelijk letsel toebrengen. De kans hierop is klein, maar niet uitgesloten. Ook hanteren verzekeraars verschillende voorwaarden als je kind voor stage naar het buitenland gaat.

Hoe zit het met de reisverzekering?

Ook voor de reisverzekering blijven studerende uitwonende kinderen vaak tot een bepaalde leeftijd meeverzekerd op de doorlopende reisverzekering van de ouders. Dit kan tot 27 jaar zijn, maar ook tot 23 jaar. Op vakantie gaan zonder een reisverzekering is niet aan te raden. De dekking is namelijk ruimer dan alleen de bagage. Denk aan schade die wordt veroorzaakt aan het vakantieverblijf, repatriëring naar Nederland bij ziekte of overlijden en andere onvoorziene noodzakelijke hulp.

Een reguliere zorgverzekering of een zorgverzekering gericht op studenten?

Een zorgverzekering is verplicht. Er zijn speciale polissen voor studenten, maar je hoeft hier niet voor te kiezen omdat je toevallig student bent. Studentenpolissen hebben vaak speciale kortingen ten opzichte van de reguliere zorgverzekering. Toch wil dat nog niet zeggen dat het de beste en goedkoopste zorgverzekeringen zijn. Het blijf een kwestie van vergelijken en de zorgverzekering plus aanvullende dekkingen zo goed mogelijk afstemmen op de zorgbehoefte.

Houd een financiële buffer achter de hand

In een huishouden krijg je altijd financiële tegenvallers. Bijvoorbeeld de magnetron gaat stuk net op het moment dat de stofzuiger het ook begeven heeft. Dit soort tegenvallers kunnen studenten financieel vaak niet opvangen. Als ouders doe je er verstandig aan om een bedrag hiervoor te reserveren.

Gaat jouw kind binnenkort op kamers? Win dan advies in bij jouw adviseur en ga na of alle zaken ook dan goed geregeld zijn.
Contactgegevens
Lambert Blonk Assurantiën
Bilderbeekstraat 29
5831 CW Boxmeer