04 jun, 10:47
2018
Vakredactie
Financieel
Assurantiekantoor W.Verheijen

16 jaar: brommer of auto?

Uw kind wordt 16 jaar en u wilt hem of haar blij maken met een brommer of een scooter. Dan moet er eerst van alles geregeld worden, zoals het halen van een rijbewijs en het afsluiten van een bromfietsverzekering.


Iemand die op een brommer, snorfiets of scooter wil rijden, moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Voor een jongere van 16 jaar komt dat meestal neer op het rijbewijs AM. Uw kind moet eerst het theoriecertificaat behalen en kan daarna aan praktijklessen beginnen. Uw kind mag vanaf 15,5 jaar opgaan voor het theorie-examen. Rijlessen volgen en praktijkexamen doen voor het rijbewijs AM mag vanaf zijn 16e.


Helm, kenteken en verzekering

Heeft uw kind het rijbewijs op zak en wordt er een brommer of scooter aangeschaft, dan bent u er nog niet. Om te beginnen is een veiligheidshelm verplicht. Daarnaast moet het kenteken van de brommer of scooter op de naam van uw kind komen. En ten slotte moet de bromfiets WA verzekerd zijn. Wilt u dat schade aan de brommer zelf ook verzekerd is, dan is een uitgebreidere bromfietsverzekering nodig. Boven op deze investeringen komen dan nog kosten voor benzine, reparaties en eventuele verkeersboetes.


Kwetsbaar op de scooter

Aan het bezit van een scooter zitten ook nadelen. Brommerrijders zijn behoorlijk kwetsbaar. Jaarlijks overlijden gemiddeld 47 brom- en snorfietsers en komen er 2.500 met ernstige verwondingen in het ziekenhuis als gevolg van een verkeersongeval. Het risico is bij jongeren groter omdat ze een beperkte ervaring hebben als verkeersdeelnemer. Ze zijn bovendien mentaal en fysiek nog niet volwassen en herkennen gevaar minder snel. Ook kunnen zij onder groepsdwang stoer gaan doen met alcohol en snel rijden.


Liever autorijden

Zijn de nadelen van een brommer u te groot, dan kunt u uw kind ook op laten gaan voor het autorijbewijs. Uw kind mag al met 16,5 jaar starten met autorijlessen en vanaf zijn 17e praktijkexamen doen. Met het autorijbewijs mag hij overigens ook brommer rijden. Zelfstandig achter het stuur van de auto mag hij echter pas vanaf zijn 18e verjaardag. Tot die dag mag hij alleen een auto besturen als er een coach met een begeleiderspas naast hem zit. Dat kunt u zijn. Uw kind kan onder uw begeleiding zijn rijvaardigheden verbeteren.


Goed verzekerd

Hoe uw kind ook deel gaat nemen aan het gemotoriseerde verkeer, zorg ervoor dat hijzelf en het voertuig goed verzekerd zijn. Neem daarvoor contact op met ons kantoor. Wij weten hoe het zit met uw autoverzekering als u uw auto af en toe uitleent. Of welke bromfietsverzekering voor uw zoon of dochter geschikt is. Schaft uw kind zelf een auto aan? Dan gaan wij na waar hij als jongere het voordeligst uit is.