25 nov, 09:47
2015
Vakredactie
Verzorging
Dianne van Duijnhoven

de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding 2015

De gemiddelde consument moet meer groenten en fruit, volkorenproducten, peulvruchten, noten en vis eten. Dat draagt bij aan het voorkomen van ziekten, aldus de Gezondheidsraad in de nieuwe richtlijnen goede voeding 2015. Noten en peulvruchten zullen daarom worden opgenomen in de nieuwe Schijf van Vijf, die in het voorjaar van 2016 wordt gepresenteerd, zo meldt het Voedingscentrum. Meer plantaardig, minder dierlijk

De nieuwe Richtlijnen goede voeding focussen op een verschuiving in de richting van een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon. Verder adviseert de Gezondheidsraad om de consumptie van suikerhoudende dranken, vleeswaren en rood vlees te minderen. Een opvallend nieuw advies is dagelijks 3 koppen thee. Volgens de Gezondheidsraad verlaagt dit de bloeddruk en het risico op een beroerte. De Richtlijnen goede voeding 2015 zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar het effect van voeding op de tien meest voorkomende chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker.

De richtlijnen in het kort Algemeen • Eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon Hogere consumptie aanbevolen • Eet dagelijks ten minste 200 gram groenten en ten minste 200 gram fruit • Eet dagelijks ten minste 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkorenproducten • Eet wekelijks peulvruchten • Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag • Eet 1 keer per week vis, bij voorkeur vette vis • Drink dagelijks drie koppen thee

Lagere consumptie aanbevolen • Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees • Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken • Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag • Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag • Het gebruik van voedingsstofsupplementen is niet nodig (behalve voor specifieke groepen).

Handhaving van de consumptie aanbevolen • Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt (de huidige consumptie van 325-390 gram per dag behoeft geen aanpassing) Vervanging aanbevolen • Vervang geraffineerde graanproducten door volkorenproducten • Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën • Vervang ongefilterde door gefilterde koffie

Bron: Gezondheidsraad, Nieuws voor dietisten