15 feb, 09:05
2017
Vakredactie
Financieel
RegioBank

Ouders als financiële coach

Als kinderen leren verstandig met geld om te gaan, ontwikkelen ze een goede financiële basiskennis voor later. Ouders spelen een belangrijke rol en kunnen kinderen op verschillende manieren helpen. Vooral door samen in gesprek te gaan over geld en dat kan gewoon op de bank of aan tafel.


Wat houdt financiële opvoeding in?

Financiële opvoeding betekent dat kinderen leren sparen, keuzes maken, geld verdienen maar ook leren zelfstandig geld uit te geven. Oftewel leren omgaan met geld. Om dit allemaal te leren is er tijd nodig. Hoe meer ervaring kinderen opdoen met geld, hoe meer ze leren. Het zorgt voor een goede basis voor de momenten waarop ze zelfstandig beslissingen gaan nemen.


Omgaan met geld: naast contant ook digitaal

Financiële opvoeding is belangrijker geworden door de opkomst van digitaal geld. Bij contant geld, munten en bankbiljetten, is het zichtbaar wanneer het op raakt. Digitaal geld is minder zichtbaar. Een pinpas verandert niet van vorm of kleur. Het is moeilijker om overzicht te houden en je kunt steeds gemakkelijker geld overmaken. Dat geldt voor volwassenen maar ook voor kinderen. Daarom hebben kinderen meer hulp nodig in het omgaan met geld.


Wanneer worden ouders een financiële coach?

Het eerste gesprek tussen ouder en kind over het onderwerp geld is het moment dat financiële opvoeding begint. En dat kan al op jonge leeftijd. Jonge kinderen vinden het bijvoorbeeld leuk om samen alle munten te bekijken en de spaarpot of portemonnee leeg te maken om stapeltjes te maken van de verschillende munten. Gebruik de momenten samen om kinderen meer te leren over omgaan met geld. Bepaal samen spaardoelen. Ontdek de echtheidskenmerken van bankbiljetten. Maak een zakgeldcontract. Speel spelletjes zoals de boodschappen in de juiste prijs volgorde zetten. Het zijn allemaal onderdelen van financiële opvoeding.


Als financiële coach het goede voorbeeld geven

Zoals in alle facetten van de opvoeding geldt ook bij het omgaan met geld dat het belangrijk is dat ouders het goede voorbeeld geven. Bijvoorbeeld door kinderen te betrekken bij grotere aankopen. Zo wordt zichtbaar dat ook volwassenen keuzes moeten maken. Dat iedere keuze een financiële consequentie heeft. En dat een goede keuze zorgt voor een glimlach.


5 tips om kinderen de waarde van geld te leren

Wat kunt u als ouder zelf doen om uw kind(eren) beter om te laten gaan met geld? U kunt uw kind(eren) de waarde van het geld laten inzien. Dit kan bijvoorbeeld door het meer betrekken van uw kind bij de aankopen. We zetten vijf praktische tips voor u op een rij.


Tip 1: Zelf laten betalen bij de kassa

Jonge kinderen vinden het spannend om zelf te betalen. Door ze zelf te laten betalen, leren ze dat geld een ruilmiddel is. Het is wel belangrijk om gepast geld aan het kind te geven. Anders is het wisselgeld in aantallen munten misschien hoger dan het geld dat wordt gegeven.


Tip 2: Zakgeld geven in verschillende varianten

Als kinderen zakgeld krijgen, is het verstandig om te beginnen met het geven van contant geld. Bij voorkeur iedere week met verschillende munten. Zo leren kinderen spelenderwijs dat 5x 10 cent hetzelfde is als 1 muntje van 50 cent. Denk ook aan het wisselen van munten uit de spaarpot voor een bankbiljet.


Tip 3: Prijzen raden

Kijk samen wat er allemaal op de lunchtafel staat is een leuke manier van leren omgaan met geld. Laat de kinderen vervolgens de prijzen raden. Wat is het goedkoopste product en wat is het duurste product. Of laat de kinderen de producten op volgorde van prijs zetten. Door dit regelmatig te herhalen, met andere producten en op andere momenten, leren kinderen beter om te gaan met geld.   


Tip 4: Betalen met contant geld

Bij pinbetalingen ziet een kind alleen de handeling van een pinbetaling. Er zit geen verschil in de betaling van 5 euro of bij 500 euro. De stappen zijn precies hetzelfde. Hiermee zien ze niet de waarde van het geld in. Dus ga je samen winkelen pin dan vooraf een bedrag en betaal alles met contant geld. Hierdoor wordt het zichtbaar hoeveel geld er wordt uitgegeven en er nog over is.


Tip 5: Geld verdienen met klusjes

Zakgeld krijgen kinderen zonder dat hier een tegenprestatie tegenover staat. Met klusjes leren kinderen het principe van geld verdienen. Maak samen afspraken over de klussen waar geld mee kan worden verdiend. Standaard afspraken zoals kamer opruimen of de afwasmachine inruimen, zijn natuurlijk geen klussen waar geld mee verdiend kan worden.


JongWijs: Uw kind financieel op eigen benen leren staan. Met JongWijs wil RegioBank u helpen bij de financiële educatie van uw kinderen. Wilt u meer weten over JongWijs of onze dienstverlening kom dan langs bij assurantiekantoor W. Verheijen, RegioBank Adviseur Wanroij.