22 apr, 11:29
2017
Vakredactie
Verzorging
Dianne van Duijnhoven

Veilig eten op vakantie

Veilig eten op vakantie

Als je in binnen- of buitenland op vakantie gaat, is het verstandig om extra goed te letten op de voedselveiligheid. 

In sommige landen kun je bijvoorbeeld het kraanwater niet drinken, of is de kans op een voedselinfectie wat groter omdat de temperaturen erg hoog zijn. Maar ook als je dichterbij blijft en gaat kamperen, kun je wat meer risico lopen om ziek te worden. 

Kun je het kraanwater niet drinken?

Controleer voor vertrek of je het kraanwater kunt drinken. Als je het kraanwater niet kunt drinken, koop dan flessenwater. Gebruik dit om te drinken en om je tanden te poetsen. Gebruik het ook om groente en fruit mee te wassen, en keukengerei mee schoon te spoelen. Vraag in restaurants om drankjes te serveren zonder ijsblokjes. Deze zijn vaak gemaakt van kraanwater.  

Warme landen: voorzichtig met bederfelijke producten

In warme landen is het extra belangrijk dat bederfelijke producten gekoeld worden bewaard. Als je boodschappen doet, als je gaat eten in een restaurant, of als je eten wilt kopen bij stalletjes op straat, let dan hierop:

Kijk of er hygiënisch wordt gewerkt. Zien de kraam, het restaurant of de kok er schoon en fris uit?

Wat koud hoort te zijn, moet ook echt koud zijn. Smoothies, rauwkost en salades moeten goed gekoeld zijn. Ook bederfelijke etenswaren zoals vlees en snacks moeten goed gekoeld worden bewaard voor ze worden verhit of gebakken.

Wat heet hoort te zijn, moet ook echt heet zijn. Koop bij voorkeur snacks en hapjes die worden klaargemaakt waar je bijstaat. Koop geen vlees dat aangebrand en/of half rauw is.

In restaurants die er netjes uitzien en waar veel mensen zitten, is de kans kleiner dat eten lang blijft liggen. Kijk naar wat de 'locals' doen en let daarbij vooral op families met kinderen.

Risicovolle producten 

Sommige voedingsmiddelen zijn risicovoller dan anderen. Zeker in warme landen of in minder hygiënische omstandigheden kun je die beter laten staan. Risicovolle producten zijn rauw (tartaar) of half rauw vlees, rauwe vis, rauwe schaal- of schelpdieren, rauwe kiemgroente en rauwe ongekookte melk. Als deze producten door en door verhit zijn, zijn ze wel veilig. 

Kijk ook uit voor onverpakt ijs dat langs de weg wordt verkocht. Verpakt ijs en schepijs uit een schone, druk bezochte winkel is meestal goed. 

Schil fruit voordat je het opeet.

Geen koelkast, kies voor minder bederfelijke producten

Tijdens het kamperen of reizen heb je niet altijd een koelkast ter beschikking. Zorg in ieder geval voor een goede koelbox met koelelementen, of een elektrische koelbox met accu. Daar kun je producten in bewaren. Kies vooral voor minder bederfelijke producten. 

Broodbeleg

De veiligere keuzes zijn:

- Appelstroop

- Cervelaatworst

- Cornedbeef

- Ham uit blik

- Honing

- Jam

- Pindakaas

- Smeerkaas

- Vis uit blik

- Vruchtenhagelslag

Drinken

De veiligere keuzes zijn houdbare melk en lang houdbare sappen.

Gauw opeten!

Als je kiest voor beperkt houdbare producten zoals melk, yoghurt, (zachte) kaas, vlees, vis, eieren, salades, gesneden groenten en fruit, koop dan kleine porties en eet ze zo snel mogelijk op.

Veilig bereiden zonder keuken

Op vakantie heb je wat minder keukengerei voorhanden of kook je buiten. Zorg dat je materialen schoon zijn en dat je hygiënisch werkt. Voordat je eten gaat bereiden, was je handen altijd met water en zeep. Maar ook na het aanraken van rauw vlees en rauwe groente, na toiletbezoek, na het verschonen van baby’s en na het aanraken van (huis)dieren. Was groente en fruit grondig onder stromend water, zeker als je ze rauw eet. Gebruik keukengerei dat in aanraking is geweest met rauw vlees of vis (zoals snijplanken, messen of spatels) niet meer voor andere producten. 

Bron: Voedingscentrum