VWGNijhof accountants en belastingadviseurs B.V.

Werkkleding niet buiten je werk te dragen
27 November 2017

Alles wat je uit je dienstbetrekking geniet, is loon. Dus ook de kleding die je van je werkgever krijgt. Behalve wanneer het werkkleding is. Als zelfstandige mag je alleen de kosten van werkkleding aftrekken van je winst of resultaat.

Werkkleding

Werkkleding is alleen de kleding die (nagenoeg) uitsluitend geschikt is om in het kader van het werk te dragen. Nagenoeg uitsluitend betekent dat de kleding voor 90% of meer geschikt moet zijn om tijdens het werk te dragen. Andersom: de kleding mag niet voor 10% of meer buiten het werk te gebruiken zijn.

Bij de Rechtbank Gelderland was onlangs de zaak aan de orde van een predikant. Hij had een jacquet gekocht, dat hij tijdens zijn predikantswerkzaamheden gebruikte. Volgens de rechtbank was dat echter niet van belang omdat het jacquet geschikt is om buiten het werk te gebruiken. De rechtbank erkende wel dat een jacquet niet veel meer gedragen wordt. Maar het is nog altijd geschikt om te dragen tijdens huwelijksfeesten, begrafenissen en andere formele gebeurtenissen.

Toch werkkleding

Kleding die ook geschikt is om buiten het werk te gebruiken, kan tot (fiscale) werkkleding worden omgetoverd. Dat kan wanneer de kleding:

  • op de werkplek blijft;
  • wordt voorzien van uiterlijke kenmerken;
  • kwalificeert als arbovoorziening.

Als de kleding op de werkplek blijft, moeten daarvoor op het werk de benodigde voorzieningen voor handen zijn. Dat betreft zaken als een plek om de kleding te bewaren en de mogelijkheid om om te kleden. Je mag de kleding absoluut niet mee naar huis nemen, bijvoorbeeld om te wassen.

Uiterlijke kenmerken zijn aan het bedrijf verbonden logo’s of beeldmerken. Die moeten aan de buitenkant van elk kledingstuk zichtbaar zijn en ze moeten minstens 70 cm2 groot zijn. Een spijkerbroek met aan de buitenkant voldoende groot het bedrijfslogo, is fiscale werkkleding.

De voorbeelden van kleding, die kwalificeert als arbovoorziening, kun je waarschijnlijk wel bedenken. Schoenen met stalen neuzen, thermo-ondergoed voor mensen die buiten werken, zaagbroeken voor hoveniers en bosbouwers, enzovoorts.

Vrije ruimte

Uiteraard mag je kleding, die fiscaal geen werkkleding is, belastingvrij aan je werknemers verstrekken binnen de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Deze ruimte bedraagt 1,2% van je fiscale loonsom.

Als je vrije ruimte over hebt, is dat prima. Het omtoveren van kleding tot fiscale werkkleding levert je vrije ruimte op. Die kun je dan gebruiken voor andere leuke belastingvrije vergoedingen of verstrekkingen.

Zullen we binnenkort, onder het genot van een belastingvrij kopje koffie, bekijken welke mogelijkheden er zijn om je werknemers zo fiscaal vriendelijk als mogelijk te belonen? Of misschien past een van onze andere Tips and Tricks bij jou.

 


» Ga naar de link
Contactgegevens
VWGNijhof accountants en belastingadviseurs B.V.
Saltshof 10-14
6604 EA Wijchen