zondag 15 maa
Lente in aantocht Land van Cuijk
Van:
zondag 15 maa 2020
Tot:
zondag 15 maa 2020
Land van Cuijk

Lente in aantocht

Deze gebeurtenis is al voorbij. Bekijk »hier de actuele agenda.

Ga op zondag 15 maart mee met IVN Cuijk De Groene Overlaat naar Natuurgebied De Vilt bij Beugen. Neem je kijker mee, er zijn veel watervogels! Je kan ook een kijker lenen van de gidsen van IVN.
De wandeling start om 10.00 uur bij de parkeerplaats aan de Moerbaan te Beugen. Om ca. 12.00 uur zijn we hier weer terug voor koffie/thee en koekjes. IVN Cuijk De Groene Overlaat vraagt € 2,00 voor de wandeling, dit is inclusief koffie/thee.
Meet weten? Stuur een e-mail naar natuurwandelingen@ivn-cuijk.nl of bel 06-14641745.

Wat biedt de excursie?
De Vilt heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een prachtig natuurgebied. In maart laat de natuur de overgang van de winter naar de lente goed zien. De IVN-gidsen laten je kennismaken met het voorjaar bij De Vilt. Hoe zijn flora en fauna uit de toch wel erg zachte winter gekomen?
De Vilt is ook een uitstekende verblijfplaats voor watervogels. Diverse ganzen en eendensoorten zoals Dodaars, Fuut, Krakeend, Kuifeend, Smient en Wilde eend zijn er te zien. Misschien ook wel de Ooievaar en de Lepelaar. Tientallen Knobbelzwanen verblijven hier het hele jaar door. De gidsen zullen vertellen over de verschillende soorten. Verblijven ze hier jaarrond, zijn het nog overwinteraars of zijn ze al weer teruggekeerd uit warmere oorden?

Natuurparel De Vilt
Dit 140 ha. grote natuurgebied ligt in de gemeente Boxmeer tussen de kerkdorpen Beugen en Oeffelt en is grotendeels eigendom van Brabants Landschap. In deze natuurparel bevinden zich drie watergebieden: De Beugense Vilt, de Oeffeltse Vilt en het Ambtenarengat. Daaromheen liggen bloemrijke graslanden, rietlanden, bos- en moerasgebieden, heggen en een aantal poelen. De Oeffeltse Raam stroomt langs en deels door De Vilt.
Het gebied is ontstaan uit een oude Maasmeander en is in de periode van 2008 tot 2012 flink onder handen genomen met als doel het verbeteren van de waterkwaliteit, terugkeer van bijzondere flora en fauna en ontwikkeling als recreatiegebied. De resultaten hiervan zijn duidelijk zichtbaar.


Bekijk op kaart