Nieuwsbericht
01 feb, 11:28
2014
Vakredactie
Verzorging
Dianne van Duijnhoven

Gezonde stamppot

In de winterperiode wordt er regelmatig stamppot gegeten. Er wordt me regelmatig gevraagd of dit wel gezond is. Daarom onderstaande tips.

Bereidingstips voor magere stamppot:

  • Gebruik geen boter of margarine om de stamppot mee aan te maken, maar kookvocht, bouillon of melk. Kookvocht bevat veel vitamines.
  • Kook eens een bouillonblokje mee met de groente en aardappelen. Dit geeft extra smaak en er hoeft geen zout te worden toegevoegd.
  • Voeg eens fijngesneden tuinkruiden of een fijngesnipperd uitje of bosuitje aan de stamppot toe.
  • Gebruik de verhouding: 1/3 aardappelen en 2/3 groente bij de stamppot.
  • Neem niet te vaak vette vleessoorten, zoals (rook)worst of spek, maar neem liever bijvoorbeeld runderlapjes, kip of stoofvlees.
  • In plaats van spekblokjes kunnen er ook hamblokjes of reepjes gerookte kip door de stamppot worden gedaan.
  • Er kan ook in plaats van vlees vis bij de stamppot worden gegeten. Als je voor vis kiest, kies dan voor een stevige, smaakvolle vis zoal