Gezonde stamppot
In de winterperiode wordt er regelmatig stamppot gegeten. Er wordt me regelmatig gevraagd of dit wel gezond is. Daarom onderstaande tips.
Bereidingstips voor magere stamppot:
- Gebruik geen boter of margarine om de stamppot mee aan te maken, maar kookvocht, bouillon of melk. Kookvocht bevat veel vitamines.
- Kook eens een bouillonblokje mee met de groente en aardappelen. Dit geeft extra smaak en er hoeft geen zout te worden toegevoegd.
- Voeg eens fijngesneden tuinkruiden of een fijngesnipperd uitje of bosuitje aan de stamppot toe.
- Gebruik de verhouding: 1/3 aardappelen en 2/3 groente bij de stamppot.
- Neem niet te vaak vette vleessoorten, zoals (rook)worst of spek, maar neem liever bijvoorbeeld runderlapjes, kip of stoofvlees.
- In plaats van spekblokjes kunnen er ook hamblokjes of reepjes gerookte kip door de stamppot worden gedaan.
- Er kan ook in plaats van vlees vis bij de stamppot worden gegeten. Als je voor vis kiest, kies dan voor een stevige, smaakvolle vis zoal