06 jun, 11:46
2015
Vakredactie
Verzorging
Ronald Korsten

Goed nieuws voor rokers

Dat roken niet goed voor je gezondheid is, weten we al lang. In talloze artikelen wordt weergegeven wat de schadelijke effecten zijn. Je kan bijna geen aandoening bedenken of er is wel beschreven dat roken op die ziekte van invloed is. Is het geen oorzakelijke factor dan is het wel dat rokers trager herstellen. En dat rokers ondanks die wetenschap tóch blijven roken is natuurlijk wonderlijk. Voor veel mensen is roken een één-richtingsweg. Waar die weg naar toe leidt, mag u zelf invullen. Daarnaast worden rokers steeds meer geconfronteerd met premie-toeslagen (arbeidsongeschiktheidsverzekering, levensverzekering) of mislopen van kortingen (zorgverzekering) en natuurlijk de steeds verder oplopende prijs van de sigaretten zelf. Een voorbeeld van aangetoonde gezondheidsschade door roken is botontkalking. De botmassa is bij rokers aantoonbaar afgenomen. De kans op botbreuken (zoals van de heup) blijkt bij rokers inderdaad ook groter dan bij niet-rokers.

Een ander voorbeeld dat ik wil benoemen is dat van kraakbeen-hersteloperaties. M.n. bij versleten knieën worden de laatste jaren steeds vaker stukjes kraakbeen geïmplanteerd op het beschadigde gewrichtsvlak (Maasziekenhuis, ViaSana). Wat blijkt – bij rokers (alléén bij rokers!) kan het geïmplanteerde weefsel afgestoten worden. Steeds meer orthopeden wijzen patiënten er op dat het zinvol is voorafgaand aan de operatie te stoppen met roken.
Wat is dan het goede nieuws? Wondherstel is al bij 5-7 dagen sigaret-onthouding bewezen verbeterd. En de botmassa blijkt na het stoppen met roken weer toe te nemen. Dit duurt wel aanzienlijk langer, maar na 5 jaar zie je bijvoorbeeld geen verschil meer tussen niet-rokers en ex-rokers bij het risico om een heup te breken. Stop met sigaretten draaien. Geef een draai aan die één-richtingsweg!

Gebruikt artikel: Cigarette smoking and musculoskeletal disorders. Michele Abate, Daniele Vanni, Andrea Pantalone, Vincenzo Salini. Muscles, Ligaments and Tendons Journal 2013; 3 (2): 63-69.