08 okt, 10:18
2016
Vakredactie
Financieel
Cees Verhoeven

Hoe(veel) spaart u voor de studie van uw kind?

Nu de basisbeurs is afgeschaft, willen veel ouders sparen voor de studie van hun kind. Maar aan welk eindbedrag moet je dan denken? Reken met ons mee en maak dan een spaarplan.

Bij de basisbeurs was het uitgangspunt dat overheid, ouders en de student zelf gelijkmatig de studiekosten verdeelden. Ieder betaalde grofweg een derde. Nu de basisbeurs is vervallen, moeten ouders en kind samen bepalen wie hoeveel bijdraagt. Stel dat uw kind door te werken voor een derde in zijn onderhoud voorziet. Als u een studieschuld wilt voorkomen, moet u dan nog tweederde van de kosten betalen. Volgens berekeningen van het Nibud komt dat voor uitwonende studenten neer op 653 euro per maand, oftewel 31.344 euro voor de hele studietijd. Een heel bedrag. Hoe pakt u dat aan?

Hoeveel moet u sparen? U hoeft geen spaarpot van 31.344 euro klaar te hebben staan aan de het begin van de studie. Want een deel van uw bijdrage kunt u gedurende de studietijd vanuit uw inkomen betalen. Het CBS heeft berekend dat een kind op de middelbare school u ongeveer 13% van uw besteedbare inkomen kost. Dat kunt u tijdens zijn studietijd in principe ook missen. Een modaal inkomen is, inclusief vakantiegeld, ongeveer 2.000 euro netto per maand. Met dit inkomen zou u uw studerende kind 260 euro per maand moeten kunnen betalen. Maar er zit een addertje onder het gras. Want op de middelbare school betaalt u deze kosten voor een deel uit de kinderbijslag (nu 91 euro). En die krijgt u niet meer voor uw studerende zoon of dochter. U heeft daardoor met een modaal inkomen nog maar 169 euro per maand voor uw kind. Dan komt u nog 484 euro per maand tekort. Daarvoor moet u sparen. Om 4 jaar lang uw kind te ondersteunen, moet u in totaal 23.232 euro sparen. Verdient u 2 keer modaal? Dan is de rekensom anders. U kunt dan met uw inkomen (zonder kinderbijslag) 429 euro per maand aan uw kind besteden. Het maandelijkse tekort is dan 224 euro. Om dat te kunnen betalen, moet u 10.752 euro sparen. De spaarpot hoeft niet aan het begin van de studietijd vol te zitten. U kunt in de 48 studiemaanden natuurlijk gewoon doorsparen.

Verdient u minder dan modaal? Dan is het bedrag dat u moet sparen hoger. Juist met een laag inkomen wordt dat moeilijk. Ga dan na of uw kind een aanvullende studiebeurs kan krijgen.

Beste spaarmethode U kunt op basis van uw inkomen berekenen hoeveel u moet sparen om uw kind straks een dermate hoge toelage te geven dat hij niet hoeft te lenen. De tijd die u nog heeft tot het begin van de studietijd bepaalt dan hoeveel u per maand moet sparen. Neem contact op met ons kantoor om die rekensom te maken. Wij adviseren u dan ook over de spaarmethode die het beste bij uw spaardoel past.