11 mrt, 20:46
2014
Algemeen
Gemeente Boxmeer

Training bewustwording in het verkeer speciaal voor jongeren

Op zaterdag 15 maart is de eerste Brabantse Praktijkdag bij de Brabanthallen. Dit is een training om jongeren bewuster te laten deelnemen aan het verkeer. In Nederland hebben automobilisten tussen de 18 en 24 jaar vier keer zoveel kans om bij een auto-ongeluk betrokken te raken dan automobilisten tussen de 30 en 59 jaar. Deze eerste Praktijkdag wordt georganiseerd door de gemeenten in Noordoost-Brabant. De uitvoerende organisatie is TRIALS. In 2014 zijn er per regio één of meerdere Praktijkdagen. De Praktijkdag is één van de vijf projecten dit jaar van de Brabantse verkeersveiligheidscampagne ‘Help Brabant op weg naar Nul verkeersdoden’. Dit jaar staat in teken van jonge mensen achter het stuur.

Jongeren uit Noordoost-Brabant Jongeren van 18 tot en met 27 jaar oud, in het bezit van een geldig rijbewijs B (minimaal 6 maanden kunnen zich inschrijven. Het gaat om jongeren uit de gemeenten Bernheze, Boekel, Boxmeer, Cuijk, Grave, Landerd, Mill en Sint Hubert, Sint Anthonis, Uden en Veghel. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Aanmelden kan via www.trials.nl

Ervaren in de praktijk voorkomt ongevallen Slippen op een afgezet parcours, zonder vrachtwagenrijbewijs rondrijden in een truck of een noodstop maken: onderdelen van een Praktijkdag TRIALS. Niet alleen spannend en leerzaam, maar ook effectief. Dat blijkt uit recent schade-onderzoek over de periode 2007-2011 onder 3.600 verzekerde jonge bestuurders bij Univé verzekeringen en ZLM verzekeringen die hebben deelgenomen aan TRIALS. Deelnemers hadden de afgelopen vijf jaar gemiddeld ruim 25 procent minder ongevallen dan jongeren die nog niet deelnamen aan de training. Inschatten van verkeersrisico’s en inzicht in het verkeer zijn belangrijke aandachtspunten. Dit verbetert de verkeersveiligheid en verkleint de kans dat deze jongeren verkeersslachtoffer worden.

Officieel startsein Praktijkdag Om 14 uur geven campagne-ambassadeur en wethouder gemeente Landerd, Hetty Tindemans en Young 4 Nul ambassadeur Laura Bennink uit Overloon het startsein voor de Brabantse praktijkdagen. Laura is één van de 25 leden van het Young 4 Nul team. Dit team vormt een community die zowel online als offline jongeren bewust wil maken van hun eigen gedrag in het verkeer. De jongeren in het team denken gedurende het jaar mee over acties en campagnemiddelen ‘Nul Verkeersdoden Brabant’ en testen ze.

NUL verkeersdoden is te volgen via twitter @nvdbr en facebook/nulverkeersdodenbrabant en op www.nulverkeersdodenbrabant.nl.