Nieuwsbericht
19 nov, 19:17
2016
Vakredactie
Verzorging
Dianne van Duijnhoven

Zoutmeter

Nierstichting lanceert zoutmeter

De meeste Nederlanders weten wel dat te veel zout schadelijk is. Slechts 1 op de 5 denkt zelf teveel zout binnen te krijgen, maar in werkelijkheid krijgt 85% meer binnen dan de maximaal aanbevolen hoeveelheid van 6 gram per dag. Om Nederlanders bewust te maken van hun hoge zoutconsumptie lanceert de Nierstichting www.zoutmeter.com. Op basis van enkele vragen over wat iemand regelmatig eet, ‘schat’ de Zoutmeter wat de zoutinname is en geeft de Zoutmeter tips om dat te verlagen.

Zelf koken Een tip van de Nierstichting om minder zout binnen te krijgen is zelf koken, in plaats van kant-en-klare producten te gebruiken. Ook belangrijk is het vervangen van kant-en-klare kruidenmixen door verse of gedroogde kruiden. Na het invullen van de Zoutmeter is er een gratis, digitaal receptenboekje aan te vragen met 5 zoutarme gerechten en recepten voor kruidenmixen.

80% zit al in voedingsmiddelen Slechts 20% van de zoutinname is zelf toegevoegd tijdens het koken of aan tafel. Zo'n 80% is toegevoegd door de voedingsmiddelenindustrie aan brood, vlees, kaas en kant-en-klare kruidenmixen, sauzen, koekjes en gebak.

1 kilo zout per jaar teveel Vrouwen krijgen gemiddeld 7,5 gram zout per dag binnen en mannen zelfs bijna 10 gram. We krijgen dus ongeveer één kilo zout per jaar te veel binnen. Te veel zout eten verhoogt de bloeddruk en daarmee het risico op hart- en vaatziekten en het kan nierschade veroorzaken of verergeren. Als iedereen in Nederland 3 gram zout per dag minder eet, scheelt dat jaarlijks 1.500 sterfgevallen.

Bron: Nierstichting