Lambert Blonk Assurantiën

Nederland is Europees kampioen hypotheekschulden
15 Juli 2019
In vergelijking met de meeste andere Europese landen is het woningbezit in Nederland laag, maar wij zijn wel koploper als het gaat om een hypotheek op het huis. Hoe zit het?

Het CBS heeft Nederland vergeleken met andere Europese landen. Maar relatief weinig Nederlanders bezitten een huis, maar in hypotheekschulden zijn we kampioen.

Het CBS heeft zich voor het onderzoek gebaseerd op gegevens uit 2017. Van alle Europese landen is het eigenwoningbezit in Roemenië het hoogst. Ongeveer 95 procent van de Roemenen woont in een eigen huis. Ook in andere Oost Europese landen woont meer dan 85 procent van de inwoners in een eigen huis.

Bijna 70 procent van de Nederlanders woont in een eigen huis
Nederland staat binnen Europa bijna onderaan het lijstje wat betreft het woningbezit. Vooral in de landen Oostenrijk en Duitsland is het bezitten van een huis minder gebruikelijk. In Duitsland bezit ongeveer de helft een huis en de andere helft huurt een huis.

Wat vooral opvalt is het aantal huiseigenaren met een hypotheek
Van de Nederlandse huiseigenaren heeft de ruime meerderheid een hypotheek op het huis. Meer dan 60 procent van de gezinnen heeft een hypotheek, terwijl minder dan 70 procent van de gezinnen een huis bezit. Een relatief klein deel heeft dus geen hypotheek. In Roemenië heeft maar een paar procent van de gezinnen een hypotheek. Uit onderzoeken uit het verleden bleek ook al dat de gezamenlijke hypotheekschuld in Nederland zeer hoog is.

Waar komt de hoge gezamenlijke hypotheekschuld door?
De naar verhouding hoge schulden worden deels veroorzaakt door de hypotheekrenteaftrek. Tot 2013 werden er hoofdzakelijk hypotheken afgesloten waarbij er niet werd afbetaald op de hypotheek. De aflossing bleef volledig achterwege (de aflossingsvrije hypotheek) of naast de hypotheek werd op een rekening of in een verzekering een bedrag bij elkaar gebracht voor het aflossen van de hypotheek op de einddatum. In de moderne hypotheek zit wel een maandelijkse aflossing verwerkt, maar dat was tot 2013 niet gebruikelijk.

De regeling van de hypotheekrenteaftrek is versoberd
Door de hoge hypotheekschuld raakt de Nederlandse schatkist jaarlijks ook veel belastinggeld mis. De huiseigenaren hebben namelijk onder voorwaarden recht op hypotheekrenteaftrek. De betaalde hypotheekrente voor de eigen woning kunnen ze aftrekken van de belasting. Er zijn door de overheid al maatregelen getroffen om de hypotheekrenteaftrek te versoberen. Het gaat onder andere om de volgende veranderingen in de regeling:

- Voor nieuwe hypotheken heb je sinds 2013 alleen nog maar recht op hypotheekrenteaftrek als je maandelijks afbetaalt op de hypotheekschuld;
- Gerealiseerde overwaarde bij de verkoop van de eigen woning moet opnieuw worden geïnvesteerd als je weer een huis koopt. Doe je dat niet? Dat heb je over een deel van de betaalde hypotheekrente geen hypotheekrenteaftrek;
- Huiseigenaren met een inkomen in de hoogste belastingschijf kunnen de hypotheekrente tegen een lager tarief aftrekken van het inkomen. Dat was tot voor kort tegen het hoogste belastingtarief
Contactgegevens
Lambert Blonk Assurantiën
Bilderbeekstraat 29
5831 CW Boxmeer