04 jun, 12:50
2016
Algemeen
Redactie

Noodweer in Boxmeer

De regenbui:

Het noodweer dat over het zuiden van Nederland trok, heeft opnieuw overlast veroorzaakt. In het Brabantse Boxmeer kwamen veel meldingen van overlast. Zo heeft de brandweer in Boxmeer de handen vol (gehad) aan het wegpompen van al het water van straten, mede omdat het verkeer is vastgelopen.

Overlast Boxmeer kwam door zeer lokale dubbele wolkbreuk:

De dubbele wolkbreuk die donderdag aan het einde van de middag een groot deel van Boxmeer en Sint Anthonis blank zette, was zeer lokaal van karakter. Terwijl inwoners en ondernemers van Boxmeer zuchtten onder de zware hoosbui, zaten inwoners van Mook gewoon in de tuin.

In Sambeek op een steenworp afstand van Boxmeer viel slechts 19 millimeter. En aan de andere kant van de Maas bleef het nagenoeg droog in Gennep en Mook. In Cuijk bleef het donderdag nagenoeg droog. Dat was een meevaller omdat de regen daar maandag al flink huishield.

The nasleep:

In Boxmeer is de parkeergarage onder de Jan Linders ondergelopen door de hevige regenval. Bewoners zijn de boel aan het opruimen; "Het water kwam als een vloedgolf uit de lift." Zo liep er 4.100 kuub water in de de parkeerkelder onder de Jan Linders.

Ook zijn er twee woningen aan de Tuinfluiter in Boxmeer zijn donderdagavond na het wegpompen van water onbewoonbaar verklaard.

Door pompwerkzaamheden is de grond onder de fundering weggeslagen. Daardoor ontstonden er scheuren in de muren van de beide huizen.

Bewoners zijn vervolgens door de gemeente elders ondergebracht. Volgens de brandweer was de situatie voor de bewoners te gevaarlijk om de nacht thuis door te brengen.