24 sep, 12:35
2016
Algemeen
BHIC

Wat gebeurde er in achterkamertjes en achter struiken…?

Maak kennis met Brabantse zedendelicten in historisch perspectief

Een vader die zijn dochter als prostituee beschouwde, een schoolkind dat door de onderwijzer onzedelijk werd betast. Maar ook soldaten die een geslachtsziekte opliepen. Hoeren die hun klanten beroofden en jonge vrouwen die hun ongewenste zwangerschap illegaal lieten onderbreken. En dat allemaal in de provincie Noord-Brabant. Criminoloog en amateurhistoricus Klaas de Graaff presenteerde vanmiddag om 14:00 uur zijn vierde boek ‘Bronstig Brabant’, Zedendelicten in historisch perspectief in het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in ’s-Hertogenbosch.

Al vele jaren is Klaas de Graaff een wekelijkse bezoeker van het BHIC. Naast zijn werk als vrijwilliger ziet hij altijd gelegenheid om zelf nog wat in de bruine dozen te snuffelen op zoek naar bijzondere stukken. Daarbij gaat zijn interesse uit naar de misdaad in Noord-Brabant. In dit vierde boek ‘Bronstig Brabant’ krijgt de lezer een scala aan voorbeelden voorgeschoteld die zich in de overwegende plattelandscultuur van het katholieke zuiden afspelen.

Deze middag geeft de auteur naast de boekpresentatie ook uitleg wat hem bewoog om over dit bijzondere onderwerp te schrijven. Verder vertelt hij wat er bij het BHIC allemaal aan onzedelijk materiaal ligt opgeslagen. Het gaat dan vooral om strafrechtzaken over ontucht, waaronder ernstige delicten als moord en brandstichting waar seks een belangrijke rol in speelt. Ook incestzaken, schennis van de eerbaarheid, abortus, het omgaan met soa’s bij militairen tussen 1830-1839 zijn allemaal onderwerpen die deze middag de revue passeren. Het zijn niet de onderwerpen waarmee onze provincie een erelintje verdient, maar wel die de sociale geschiedenis opvullen met wat er in de achterkamertjes en achter struiken plaatsvond. Eerdere boeken van zijn hand gingen over moorden in de 19e eeuw (Moorddadig Brabant, 2000), over de strafinrichting in ’s-Hertogenbosch (De polsslag van het kwaad, 2008) en brandstichting (De fik erin, 2009). Ook heeft Klaas de Graaff talloze artikelen gepubliceerd op criminologisch en penologisch terrein in tijdschriften en dagbladen.

‘Bronstig Brabant’ De presentatie vindt plaats op woensdag 21 september om 14.00 uur in het BHIC, de Citadel, Zuid-Willemsvaart 2 in ’s-Hertogenbosch. Na afloop is het boek voor belangstellenden te koop en zij kunnen het door de auteur op hun verzoek laten signeren.
Het boek ‘Bronstig Brabant’, Zedendelicten in historisch perspectief is naast deze middag rechtstreeks te koop bij de POD uitgever Boekscout voor € 17,50, of via de boekhandel met ISBN 978-94-022-2836-6.

’s-Hertogenbosch, 21 september 2016